Normalitate pentru unii, dar complet nou pentru alții, conceptul de dining a apărut târziu în România. Zona dedicată meselor în familie sau cinelor mai formale era până acum parte integrantă a bucătăriei. În ultimii ani, a devenit o încăpere de sine stătătoare, în general proiectată pentru a fi o anexă a livingului. Specialiștii au constatat importanța deosebită pe care o prezintă atât pentru confortul locatarilor, cât și pentru armonia designului general. Masa este un ritual folosit nu numai pentru degusta preparate delicioase, ci și pentru a te conecta cu cei dragi. Așadar, trebuie amenajat în consecință.
Ce reguli trebuie să urmezi, dar și ce aspecte e necesar să iei în considerare în cazul unui proiect casa mic afli mai jos.
5 reguli de amenajare a zonei de dining
Zona de luat masa este considerată de mulți inima casei, locul unde te retragi pentru a crea amintiri frumoase. Este gândit ca spațiu de relaxare și odihnă. Aici îți poți reîncărca bateriile după o zi lungă.
Probabil te întrebi ce este atât de complicat să decorezi zona de dining – practic ai nevoie de o masă și câteva scaune. Ei bine, tocmai pentru că devine o parte esențială din rutina zilnică, camera are nevoie de atenția cuvenită. Iată 5 dintre cele mai importante reguli pe care să le urmezi pentru a obține o estetică armonioasă și implicit un proiect casa inedit:
- Delimitează locul – Zona de dining trebuie să fie amplasată într-un loc ușor accesibil din bucătărie și suficient de spațios pentru a permite circulația. Dacă vrei să elimini din start senzația de înghesuială, renunță la tot ce ți se pare în plus. Ține cont de fluxul de trafic din casă înainte de a lua o decizie.
- Iluminează corespunzător zona – Asigură-te în primul rând că lumina naturală pătrunde cu ușurință înauntru. Mai apoi, oferă șansa invitaților să creeze amintiri frumoase și instalează fix deasupra mesei o sursă de iluminare. Poți adăuga și lumină ambientală – cum ar fi veioze, aplice sau lampadare. Pentru a crea o iluzie optică interesantă, nu ezita să amplasezi strategic o oglindă.
- Setează paleta cromatică – În cazul unor proiecte case mici, rezumă-te la mixul elegant de alb, bej sau gri. Pentru spații mari, poți folosi și culori mai închise sau mai intense, cum ar fi albastru, verde sau maro. Asortează mobilierul cu draperiile sau covorul și tapițeria scaunelor. O variantă modernă și vibrantă ar fi: alb + gri + galben muștar.
- Amenajează conform personalității – Decorează pereții cu tablouri sau fotografii care se potrivesc cu stilul zonei de dining. Adu încăperii un plus de confort și intimitate. Evită fețele de mese înflorate sau cu imprimeuri prea încărcate. Plantele decorative pot aduce un strop de viață și culoare în zona de dining.
- Pune accent pe minimalism – Totuși, adaptează designul în funcție de celelalte camere din locuință. Redu totul la esențial, chiar dacă ești adeptul unor proiecte case extravagante. Optează pentru o masă rotundă sau dreptunghiulară, în funcție de dimensiunile disponibile, scaune confortabile și un covor pufos. Folosește-te de pereți pentru a integra o etajeră și un bufet.
Nu contează că ai ales proiecte case mari sau compacte – zona de dining nu poate lipsi din ecuație. Este locul dedicat momentelor autentice – amenajează-l corect pentru a te bucura de beneficiile pe care le oferă!