Nina Hariton s-a făcut remarcată încă de la preselecții când a reusit să obțină trei cutițe de aur. De atunci, de când i-a promis lui Chef Bontea că va ajunge în finală, Nina a muncit cu pasiune și daruire și nu doar că a ajuns în finală dar a câștigat și sezonul 11 din emisiunea Chefi la Cuțite.
„Mă numesc Nina, dar familia și prietenii îmi spun deja chef Nina. Cum a început aventura mea gastronomică? Totul a prins contur în 2015, când am avut șansa să fiu admisă la cea mai bună școală de bucătărie din Franța, L’école de Paris des Métiers de la Table, unde am învățat timp de un an bazele bucătăriei și ale culturii gastronomice la cel mai înalt nivel.
În toată această perioadă, mentorul meu a fost Adrien Roux, chef și discipol al renumitei vedete din gastronomia mondială, cheffe Hélène Darroze, care până în prezent deține trei restaurante cu 6 stele Michelin (The Connaught din Londra, cu 3 stele Michelin, Marsan par Hélène Darroze din Paris, cu 2 stele Michelin si Hélène Darroze à Villa La Coste din Provence, cu 1 stea Michelin).
Am continuat cu Anaïs Foray, cheffe de peste 15 ani, alaturi de Yannik Alléno, un chef care a acumulat de-a lungul carierei sale 12 stele Michelin.
Pe scurt, în cartea mea o să descoperiți tehnici, rețete și secrete din bucataria copilăriei mele din Republica Moldova îmbinate armonios cu elemente din bucatăria franceză haute cuisine, rețete pe care le-am învățat în zeci de ani și pe care le-am exersat de sute de ori pentru prieteni, familie, pentru oameni îndrăgostiți de gastronomie ca si mine.
A fost greu, am început cu entuziasm în emisiunea Chefi la Cuțite, am continuat cu pasiune și am muncit cu gândul, cu mâinile, cu sufletul iar azi a venit momentul să vă arăt cum cuvintele prind gust, culoare și sens.”
Cartea Ninei Hariton are capitole dedicate gastronomiei franțuzești, secrete ascunse în spatele unor sosuri celebre, deserturi care au scris istorie dar și rețete care i-au adus marele premiu în cadrul emisiunii Chefi la cuțite. Cei care îi vor cumpăra cartea vor afla poveștile din spatele unor preparate celebre pentru gastronomia franceză dar vor descoperi și tehnicile de preparare la unor ingrediente care stau la baza gastronomiei franțuzești.
Evenimentul a fost susținut de Crama Ceptura, care au fost parteneri pe toată durata competiției Chefi la Cuțite nr. 11.
,,Lumea vinurilor şi lumea bucătăriei sunt două zone care se completează perfect. Parteneriatul cu emisiunea Chefi la Cuţite a fost o oportunitate de a consolida poziţia de partener ideal, pentru vinurile Crama Ceptura, vinuri gastronomice şi cele mai fine preparate culinare. Iar când excelenţa are un nume – Nina Hariton, susţinerea proiectului de lansare a cărţii Pas cu Pas în bucătărie a fost o continuare firească a asocierii celor două lumii.”, a povestit Andra Pătruț, brand manager din partea Cramei Ceptura.
Proiectul Ninei a prins contur și formă sub atenta supraveghere a echipei editurii PRIOR care au avut grijă ca totul să fie impecabil de la paginație la font, de la structură la fotografii.
,,Pasiunea Ninei pentru gătit se găsește în bucuria ei de a împărtăși rețete de poveste cu ceilalți. Așa s-a născut și ideea de a așeza totul în paginile acestei cărți, iar Editura Prior a răspuns cu promptitudine și implicare pentru ca acest proiect să devină realitate într-un timp rapid.
Întreaga echipă PRIOR a avut grijă ca totul să fie impecabil de la paginație la font, de la structură la fotografii. Sperăm să vă facă plăcere să parcurgeți această carte de rețete, așa cum a simțit Nina să o scrie pentru noi toți și să vă bucurați atunci când puneți în practică rețetele creative ale autoarei. Cartea poate fi achiziționată online (de pe ebookshop.ro) și poate fi livrată oriunde în țară!”, a explicat Ion ARZOIU, Director Editura PRIOR.
„Sunt mândru atunci când văd cum evoluează copiii mei, deschizând noi uși după experiența Chefi la cuțite. Iar pentru Nina Hariton, cartea aceasta este un nou drum și o modalitate atât de frumoasă de a vă împărtăși din priceperea și creativitatea ei atunci când vine vorba de arta culinară.
Om cu amprenta gastronomiei din Franța, unde a și lucrat în restaurante haute cuisine, Nina are ce să vă povestească și să vă arate despre bucătărie – așa cum a făcut-o și în competiția în care ea și-a lăsat amprenta. Iar pentru mine este o împlinire faptul că Nina a făcut parte din echipa mea. Mai departe, vă invit să vă lăsați inspirați de sfaturile și trucurile culinare ale unei câștigătoare.” – Chef Sorin Bontea
Și lucrurile nu se opresc aici. Nina Hariton, dincolo de cariera ei în Franța în imobiliare, dincolo de premiul câștigat la Chefi la Cuțite, Nina este mama la rândul ei, și din dragoste de copii, din nevoia de a întoarce ceva spre comunitate, a decis să facă mai mult decât să lanseze o carte de gastronomie și a hotărât să direcționeze 11% din drepturile de autor catre asociația BLONDIE. Cu ce se ocupă aceasta asociație și de ce a ales Nina să susțină cauza lor descoperă în acest link: https://www.asociatia-blondie.ro/
# # #
Despre Asociația Blondie
Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Misiunea asociației este de a reduce mortalitatea și de a crește șansele la viață ale copiiilor cu afectiuni grave în risc social.
Totul a pornit de la Cristi, un băiețel blond și singur în spitalul din Constanța. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformație cardiacă congenitală în care cele două artere mari sunt inversate. Șansa lui la viață a fost un articol în ziarul „Ziua” cu titlul „Micuțul Cristi are nevoie de o operație la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, fondatoarea asociației a știut că va fi copilul ei.
La vârsta de doi ani, Cristi a fost luat în plasament. Timp de 11 ani, Blondie nu a trăit niciodată ca un copil bolnav. Deși știa că va muri.
25 octombrie 2014 este ziua în care Blondie a murit. Avea doar 13 ani.
Despre Crama Ceptura
Povestea Crama Ceptura începe în 2005 odată cu degustarea primului lot de vin Crama Ceptura, la doar un an de la începerea construcției cramei.
Azi Crama Ceptura dispune de o secție de vinificare care asigură prelucrarea a 10,000 tone de struguri pe sezon, o capacitate de păstrare de aproximativ 10 mil. de litri de vin și echipamente tehnologice sofisticate de ultimă generație. La Crama Ceptura facem totul pentru a ne asigura că, de la culesul roadelor pâna la îmbutelierea vinului și distribuirea lui valorificăm toate resursele pe care natura ni le oferă pentru a desăvârși gustul distinct al soiurilor de vin pe care le cultivăm. #Cramaceptura #neaduceimpreuna
Despre Editura Prior
Compania Prior Media Group a fost fondată în 1994 și are ca obiect de activitate importul şi distribuţia în România a celor mai importante lucrări de referinţă tipărite în lume, atât enciclopedii sau dicţionare generale, cât şi tematice, care acoperă toate domeniile cunoaşterii.
În prezent lucrăm cu mai mult de 800 de edituri şi grupuri editoriale din întreaga lume și dispunem de o ofertă diversificată, astfel putând veni atât în întâmpinarea cererilor multivolum, carte de stoc, cât şi a celor prin care se solicită carte de specialitate – în regim de comandă, aceasta din urmă constituindu-se ca o latură a activităţii noastre în continuă dezvoltare.
Încă de la înfiinţare, printre clienţii noştri s-au numărat atât instituţiile de cercetare şi documentare, bibliotecile universitare şi academice, băncile, organizaţiile guvernamentale şi nonguvernamentale, cât şi persoanele fizice iubitoare de carte straină, cărora le-am oferit lucrări din cele mai diverse domenii: carte educatională, carte academică, carte pentru copii, albume de artă, publicaţii periodice, etc. Mai multe detalii aici: http://www.prior.ro
Partener al evenimentului: Restaurant Zatara
Fotograf: Maverick Whythe