Drojdia este un organism viu, un tip de ciuperca unicelulara care fermenteaza zaharurile si produce dioxid de carbon si alcool. Aceste bule de dioxid de carbon sunt cele care fac aluatul sa creasca. Drojdia are nevoie de conditii specifice pentru a functiona optim: temperatura, umiditate si hrana
Vrei sa faci aluaturi elastice si pufoase de fiecare data? Continua sa citesti pentru a afla mai multe!
De ce se strica drojdia?
Drojdia se poate strica din mai multe motive, iar ca brutar trebuie sa le cunosti neaparat, astfel incat sa eviti situatiile in care aluaturile nu vor creste pentru ca drojdia folosita nu este buna. Iata cum te asiguri ca folosesti un agent de crestere de calitate de fiecare data!
- Drojdiile se dezvolta cel mai bine la temperaturi intre 27 si 32 de grade Celsius. Daca este expusa la temperaturi prea ridicate, moare. Daca este pastrata la temperaturi prea scazute, activitatea ei scade considerabil. Asadar, depoziteaza drojdia conform instructiunilor de pe ambalaj si totul va fi bine.
- Drojdia proaspata, dar si cea instant, are o durata de viata limitata. Chiar si in conditii optime, dupa o anumita perioada, puterea de fermentare scade. Verifica intotdeauna data de expirare si foloseste drojdie cat mai proaspata posibil.
- Drojdia poate fi afectata de contaminanti din aer sau alte ingrediente. Odata ce deschizi un pachet de drojdie, riscul de contaminare creste. Foloseste intotdeauna ustensile curate si depoziteaza restul in conditii igienice.
Sfaturi pentru brutari
Acum ca stii de ce se strica drojdia, iata cateva sfaturi utile cu ajutorul carora sa te asiguri ca drojdia ta ramane proaspata si eficienta!
- Pastreaza drojdia uscata intr-un recipient etans, la loc racoros si uscat. Pe cea proaspata, pastreaz-o in frigider si foloseste-o in termen de cateva zile.
- Inainte de a incepe sa faci un aluat, testeaza drojdia. Dizolva o lingurita de zahar intr-o cana cu apa calda si adauga o lingurita de drojdie. Daca nu vezi bule si spuma in 10 minute, drojdia nu mai este activa si trebuie inlocuita.
- Asigura-te ca ingredientele folosite, in special lichidele, sunt la temperatura potrivita. Apa prea calda poate omori drojdia, iar apa prea rece ii poate incetini activitatea. Lichidele ar trebui sa fie caldute, intre 37 si 43 de grade Celsius.
- Foloseste cantitatile recomandate in reteta. Prea multa drojdie poate face aluatul sa creasca prea repede si sa il faca instabil, in timp ce prea putina drojdie poate face aluatul sa creasca insuficient.
Intrebari frecvente despre drojdie
Pot folosi drojdia care a expirat? Teoretic, da, dar eficienta ei poate fi redusa. Testeaza drojdia inainte sa o adaugi in aluat pentru a vedea daca mai este activa.
De ce drojdia mea nu spumeaza in testul de activitate? Este posibil ca drojdia sa fie moarta din cauza depozitarii necorespunzatoare sau sa fie veche.
Ce se intampla daca folosesc prea multa drojdie? Aluatul poate creste prea repede si sa aiba un gust neplacut.
Drojdia este un ingredient esential in panificatie, dar este sensibila si trebuie pastrata si folosita cu atentie. Intelegand si respectand aceste reguli simple, te asiguri ca aluaturile tale vor creste mereu asa cum te astepti.
Calitatea agentilor de crestere pe care ii folosesti este la fel de importanta ca modul in care o pastrezi sau temperatura celorlalte ingrediente. Pentru rezultate optime de fiecare data, apeleaza la Lesaffre, producator si distribuitor de agenti de crestere naturali recunoscut international!