De ce ESG contează în procesul de due diligence pentru achiziții

Felul în care se prezintă o companie în mediul antreprenorial este foarte important în stabilirea parteneriatelor și fuziunilor, asocierile de acest tip făcându-se, în general, după verificări amănunțite și analize conform criteriilor ESG. Mai mult ca oricând, în prezent se pune accentul pe conformarea companiilor și alinierea la anumite valori comune, care vizează impactul asupra unor aspecte exterioare mediului organizațional. 

Află ce este ESG, dar și de ce contează atât de mult acesta pentru companii, mai ales în procesul de achiziții și fuziuni.

Ce este ESG?

ESG, acronimul provenit de la Environmental, Social, Governance, face referire la un set de aspecte sau criterii care monitorizează performanțele unei firme. Prin Environment (Mediu) este verificat impactul unei firme asupra mediului, prin tot ceea ce produce sau aduce aceasta nou în mediul antreprenorial. Atunci când vorbim despre fuziuni si achizitii de companii, mediul este un criteriu de bază în analiză, mai ales în contextul actual al încercării de reducere a impactului asupra mediului, pentru conservarea resurselor și pentru un mediu de afaceri mai prietenos cu lumea înconjurătoare. 

Componentele Social și Governance din esg fac referire la relații sociale, adică la modul cum sunt tratați angajații sau clienții, precum și la etica conducerii și structura organizațională, oferind informații esențiale despre cultura internă și abordarea unei firme în ceea ce privește prezentarea sa în mediul extern. 

De ce este important ESG în procesul de due diligence achiziții?

Prezentarea unei firme în mediul antreprenorial și implicit poziționarea ei în raport cu aspectele ESG influențează destul de mult dinamica în ceea ce privește fuziunile sau achizițiile. Alinierea unei firme la criteriile de respectare a mediului și interacțiunilor sociale denotă implicare și respect, ceea ce aduce mai multe beneficii pentru companie. 

Lucrând cu specialiști ESG îți ajuți firma să evite daunele de imagine și problemele ce ar deriva din riscurile ascunse ale nerespectării acestor criterii. Putem vorbi aici despre o percepție negativă a publicului și de o intensitate atitudinală scăzută față de firma ta, dar și despre eventuale procese sau alte tipuri de acțiuni care ar putea periclita reputația firmei. 

În plus, prin respectarea criteriilor ESG, firma ta își poate consolida poziția pe piață sau poate înregistra o creștere, devenind astfel un element valoros pentru investitori. În prezent sunt căutate tot mai mult firmele care încearcă să se alinieze cerințelor de respectare a mediului înconjurător și care pun preț pe importanța relațiilor interumane. Astfel, nu doar relațiile corporate contează și nu doar profitul sau generarea de încasări, ci și aspectele particulare care țin de etica companiei sunt valorizate. 

Alege să colaborezi cu specialiști care îți pot indica aspectele benefice ale ESG asupra companiei tale. Discută cu specialiștii despre aceste reguli și criterii și încearcă să implementezi în compania ta reglementări prin care să pui accent pe impactul asupra mediului înconjurător. În acest fel, firma ta se va bucura de o reputație excelentă și de suportul unei echipe care te va ajuta să îți menții poziția pe piață și valoarea în fața investitorilor și a colaboratorilor.

Author: succes grup