Miopia se tratează
Există metode de reducere a progresiei miopiei la copii și adolescenți
În lumea modernă, miopia devine o problemă tot mai frecventă în rândul copiilor, în principal datorită stilului de viață. La momentul actual miopia afectează aproximativ 25% din populația lumii, iar în 2050 se estimează că se va extinde la 50%. La nivel European, prevalența miopiei în rândul populației tinere de 25-29 ani este deja de aproape 50%.
“Există o mare preocupare pentru managementul miopiei și la fiecare congres național sau internațional de oftalmologie sau optometrie sunt sesiuni dedicate acestui subiect. Educarea medicilor și optometriștilor în privința managementului modern al miopiei este esențială pentru a preveni miopia mare, care predispune la afecțiuni grave oculare, precum dezlipirea de retină, maculopatia miopică, glaucomul și cataracta. De aceea organizez anul acesta a patra ediție a Zilelor Miopiei între 11-14 aprilie în București la Hotel Ramada Parc. Cu un program plin de workshopuri interactive și prezentări de top din partea unor specialiști de renume internațional, Myopia Management Days promite să fie o experiență memorabilă pentru toți participanții. Îmi doresc ca niciunui copil cu miopie progresivă să nu i se mai recomande ochelari monofocali, despre care știm astăzi că pot favoriza progresia miopiei” a declarat Dr. Daniela Goicea, Președinte EurOK Europa de Sud-Est, coordonatorul clinicii Focus Optic.
Practic, miopia este legată de modul în care ochiul focalizează imaginea. Pentru a vedea clar, imaginea trebuie să se focalizeaze pe retină. La persoanele cu miopie, imaginea se formează în fața retinei, determinând o vedere neclară la distanță. Variantele inovative de tratament aduc imaginea pe retină în centru, în fovee, dar în jurul acesteia imaginile se formează în fața retinei, iar ochiul percepe că a crescut destul, limitând astfel progresia miopiei.
Debutul miopiei are loc de obicei la vârstă școlară. Studiile arată că tratamentele actuale sunt eficiente și pot determina o reducere cu 50% a progresiei miopiei. Cea mai mare progresie este prezentă la debutul miopiei, putând ajunge la 1 dioptrie pe an între 6 și 10 ani. Începerea tratamentului la vârsta de 6 ani ar putea avea ca rezultat o miopie cu 2 dioptrii mai mică decât în cazul în care copilul ar folosi ochelarii obișnuiți monofocali. Dacă acționăm abia după vârsta de 10 ani, când miopia are o progresie medie de sub 0,5 dioptrii pe an, reducerea ar putea fi de doar 1 dioptrie în 4 ani. De aceea cel mai important este ca miopia să fie diagnosticată la debut, iar tratamentul să înceapă cât mai curând.
Miopia poate fi uneori greu de detectat, deoarece nu toți copiii își exprimă problemele de vedere în mod explicit, iar unii nici măcar nu știu că nu văd bine. Simptomele cele mai frecvente care trebuie să ne trezească suspiciuni sunt:
– Nu vede bine la distanță, la tablă, se apropie de televizor ca să vadă mai bine
– Mijește ochii
– Se freacă la ochi
– Îl doare capul
Pentru prevenirea apariției miopiei există măsuri la îndemăna părinților:
– Limitarea utilizării dispozitivelor electronice, cum ar fi tabletele, computere și telefoanele mobile
– Alocarea unui timp suficient petrecut în lumina naturală
– Poziții corecte și pauze la citit
O mențiune trebuie făcută în legătură cu ochelarii monofocali: utilizarea lor este ineficientă în controlul miopiei, ba chiar îi poate favoriza progresia. De asemenea, subcorecția nu este recomandată. Copilul nici nu vede bine și nici nu este o soluție pentru controlul miopiei.
Consultul copilului trebuie să fie complet, cuprinzând atât stabilirea dioptriilor cu cicloplegie (picături de dilatare a pupilelor), cât și evaluarea vederii binoculare și măsurarea lungimii axiale. O dată miopia diagnosticată, există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de caracteristicile ochilor și de preferințele copilului și ale părinților:
• Ochelari de vedere cu lentile speciale pentru controlul miopiei
• Lentile de contact moi multifocale cu design special
• Lentile ortokeratologice personalizate, care se poartă în timpul somnului, iar copii văd în timpul zilei fară nicio corecție vizuală, beneficiind de un stil de viață liber.
Fiecare copil este unic și are nevoi specifice în ceea ce privește sănătatea și dezvoltarea sa. De aceea informațiile generale, găsite pe internet sau în alte surse, nu sunt întotdeauna suficiente sau potrivite pentru a răspunde nevoilor copilului. În cazul în care există simptome de miopie, părinților li se recomandă să se adreseze direct specialiștilor în managementul miopiei – medici sau optometriști.