Auditul intern este acel proces prin care fiecare organizație poate să primească informații despre cum o duce și cum poate să îmbunătățească procese pentru a putea să ajungă să lucreze la potențial maxim. Aduce îmbunătățiri atât la nivel organizațional, cât și financiar și uman pentru fiecare persoană care își aduce aportul zi de zi prin munca sa.
De aceea este important ca, la o perioadă regulată de timp, să se planifice și să se pună în aplicare un audit intern, pentru a putea observa ce valoare adăugată se poate aduce companiei.
Pentru a deveni auditor intern nu este neapărat să participi la cursuri de lungă durată, ci poți să alegi cursuri de auditor intern livrate de persoane care lucrează deja în domeniu și care pot să îți dea, pe lângă teorie, și exemple practice de care s-au lovit de-a lungul timpului și metode prin care au trecut peste ele.
Planificarea unui audit intern este baza de la care se pornește și de aceea trebuie să i se acorde o foarte mare atenție. Această planificare va da direcția în care auditul se va organiza și mai ales rezultatele la care se va ajunge și concluziile care vor fi astfel trase.
Planificarea auditului intern
Așa cum spuneam, planificarea este primul cel mai important punct al procesului după decizia de a face un audit intern.
Cu ajutorul planificării, persoana care se ocupă de acest audit poate să înțeleagă mai bine activitatea și riscurile la care este supusă entitatea care urmează să intre în acest proces. De asemenea, în timpul planificării se stabilesc și obiectivele auditului, se determină aria de acoperire și se identifică metodele necesare pentru desfășurarea acestuia.
Orice audit intern trebuie să aibă obiective bine stabilite pentru a putea să fie dus la bun sfârșit într-un mod corect, pe de o parte, și pentru ca rezultatele acestuia să fie relevante pentru organizație și pentru cei care iau decizii în urma concluziilor trase, pe de cealaltă. Atenția sporită trebuie să meargă spre punctele critice care au fost identificate pentru a putea să fie eliminate în timp. Resursele materiale și umane care sunt implicate în acest proces trebuie să fie optimizate pentru ca acesta să nu dureze mult timp și să fie folosite doar cele de care este nevoie.
Planificarea auditului este de două feluri:
-
cea anuală sau la o frecvență stabilită din timp;
-
planificarea individuală pentru fiecare problemă care este identificată.
Planificarea anuală sau multianuală, în funcție de necesitățile fiecărei organizații, trebuie să fie făcută cu strictețe și include o listă de misiuni care să fie duse la bun sfârșit pe parcursul perioadei dintre audituri. Aceasta se bazează, în general, pe analiza riscurilor la nivelul fiecărei organizații.
Planificarea individuală este parte din cea anuală și se împarte în funcție de riscurile identificate sau la început sau pe parcursul procesului. Aceasta este, de fapt, planul detaliat al auditului, care poate să se schimbe în funcție de priorități.
Fiecare planificare a unui audit intern are câțiva pași fără de care nu ar funcționa corect, iar rezultatele nu ar fi pe măsura eforturilor implicate:
-
înțelegerea organizației, a proceselor și a structurilor care sunt implicate în audit;
-
stabilirea obiectivelor la care se dorește să se ajungă la finalul procesului, cum ar fi eficientizarea proceselor sau a controalelor interne;
-
unde se aplică acest audit, în funcție de punctele care sunt cele mai critice.
Un alt pas important al planificării este stabilirea resurselor interne care vor fi implicate în acest proces și mai ales termenul limită la care urmează să fie finalizat. Aceste detalii sunt importante deoarece de concluziile unui audit pot să țină în loc un altul și atunci este important ca fiecare termen să nu fie depășit sau să fie foarte puțin depășit.
Planificarea corectă a unui audit este piatra de temelie atunci când îți dorești să optimizezi procese și să ai angajați mai fericiți și productivi.
Credite foto: unsplash.com